Sähkötekniikan akateeminen komitea 1/2021 29.3.2021
Kiltalaisista läsnä: Antti Regelin ja Emil Huttunen
Sähkötekniikan akateeminen komitea on elin, joka käsittelee ja päättää erilaisia muodollisia ja virallisia asioita liittyen sähkötekniikan korkeakoulun toimintaan ja opetukseen.
Kokous oli pääosin suoraviivaista päättämistä selkeän valmistelutyön jäljiltä. Kokouksen esityslistalla on melko paljon liitteitä ja asioita, jotka liittyvät yliopiston toimintaan. Luonteeltaan kokous on siis virallinen, ei ensisijaisesti keskusteleva. Kaikki päätökset tehtiin sähköpostiosiolla.
Asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia näissä kokouksissa. Rivikiltalaisille koko materiaalin kahlaaminen tosin on raskasta, ja siksi kirjoitamme referaatti muodossa.
Oodi poistuu syksyllä ja sisu tulee korvaamaan sen. Joihinkin kurssikuvauksiin tehdään teknisistä syistä muutoksia. Kolme uutta kurssia perustetaan ja kolmen kurssin perustietoihin tulee muutoksia, seuraavasti:
Uudet kurssit:
- Speech and Language Processing Seminar
- Special Assignment in Speech and Language Processing
- Design of electronic devices and systems
Muutokset kursseissa:
- Digital Microelectronics II, 2021 periodi IV-V → No teaching
- Convex Optimization I, 2021 periodi I → I-II
- Radar Electronics, 2021-2022 no teaching → Autumn I-II
Henkilökuntaan saattaa tulla syksyllä muutoksia. Tästä lisää myöhemmin, kun asiaan tulee lisää konkretiaa.
Ensi syksynä 2021 aloittaa kolme uutta maisteriohjelmaa, ns. ELEC Kansainväliset yhteisohjelmat: Innovative Mobile Technology, Joint International Master in Smart Systems Integrated Solutions ja Communications and Data Science.
Hyväksyttiin näiden sisällöt
Ohjelmat vaikuttavat mielenkiintoisilta, esimerkiksi Joint Master sisältää lukukauden kolmessa eri yliopistossa. Usean uuden ohjelman aloittaminen viestii mahdollisesti myös sitä, että paljon uutta ja jännittävää tapahtuu sähkötekniikan korkeakoulun ja alan piirissä.
Keskusteltiin myös lyhyesti akateemisten ja hallinnollisten asioiden päätöksentekoprosessista, ja siitä miten moni asia etenee ensin korkeakoulukohtaisesti ja siitä mahdollisesti ylöspäin. Tämä oli hieman monimutkaista ja meni hieman ohi, mutta ei myöskään ole välttämättä oleellista tietää kaikkea opiskelijana.
Toisin sanoen: Yliopistossa on paljon kaikenlaisia päätöksiä tekeviä elimiä ja mekanismeja, jotka eivät välttämättä näy opiskelijoille. Kannattaa välillä siis pitää mielessä, että moni asia on siksi myös mahdollisesti vaikeaselkoista, eikä kovin yksinkertaista.
Kokouksia on harvoin ja siksi joitain asioita joudutaan työstämään kauan ja erilaisissa elimissä. Kokouksia on todennäköisesti noin 4 vuodessa ja läsnäolijoita melko paljon.
Toukokuun kokouksessa on tiedossa Allwell datan käyntiä merkittävissä määrin. Opetusministeriöltä tullut velvoitus hyvinvointiin liittyen, ja AYY:ltä tullut kannanotto. En ole aivan varma itse, mutta oletan että kyseessä on ns. kolmen kohdan vaatimus, jota opetusministeri on mediassa kommentoinut.
Dekaani nosti esiin sen, että killat ovat tehneet selvitystä joka tukee Helsingin yliopiston löydöksiä opiskelijoiden mahdollisesta uupumisesta. Tilanne ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin oletettiin. ELEC on tehnyt työtä ja käyttänyt resursseja uuteen pienryhmä järjestelyyn, josta kiltalaisiakin on tiedotettu ja pyritty aktivoimaan. Esimerkiksi Sähkö- ja magnetismi kurssilla pyritään keräämään juuri fukseilta myös laajemmin tietoa heidän tilanteestaan.
Keskusteltiin myös opintojen kuormittavuuden vaikeudesta ja siitä, että korkeakoululla on lopulta melko rajalliset työkalut itse etäelämän muovaamiseen opiskelijoille. Helsingin yliopistolla on ollut ilmeisesti suosituksena opettajille, että jätettäisiin jopa 50% opetusmateriaalista pois opiskelijoiden uupumisen vuoksi.
Kaikenkaikkiaan, kokous nuijittiin alusta loppuun alle tunnissa. Ainakin Antille tämä oli ensimmäinen kerta akatemisen komitean kokouksessa.
Kommentoikaa ja tuokaa esiin kysymyksiä näistä asioista! Ideana oli nostaa esiin hieman valmiiksi pureskeltuna yliopiston komitoiden matskua.
Until next time.
Emil & Rege